Kombi Kliima cihazları hakkında bilinmesi gerekenleri bulabilirsiniz.
Yoğuşmalı Kombi Nedir?
Gaz halindeki bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesi olayına YOĞUŞMA denir.
Doğal gazın yanması sonucunda ortaya çıkan ve bacadan dışarı atılacak baca gazının su buharındaki enerjiyi özel ısı eşanjörü sayesinde geri kazanarak toplam verimi arttıran cihazlara YOĞUŞMALI KOMBİ denir.
Neden Yoğuşmalı Kombi Tercih Etmeliyim?
Verimi klasik kombilere göre daha yüksektir. Bu sayede daha düşük yakıt tüketimi vardır. Düşük baca gazı sıcaklıklarına sahiptir. Alev boyunu ihtiyaca göre ayarlayarak, dur/kalk yapmadan modülasyonlu şekilde çalışır. Fan modülasyonu sayesinde tüketilen gaz miktarına bağlı olarak yüksek yanma verimi elde edilir ve çok daha sessiz çalışma sağlanır. Daha düşük emisyon (CO ve NOx) oranları ile, daha çevrecidir.
Yoğuşmalı Kombi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Fiyatı yüksek olan kaliteli ürün demek değildir.Satın alırken klasik kombilere göre ne kadar az fark öderseniz, yapacağınız tasarruf kısa sürede ödediğiniz farkı geri almanızı sağlar.
Yoğuşmalı cihazlar ileri teknoloji ürünü olduklarından dolayı marka ve üretici firma çok önemlidir. Daha az arıza ihtimali olmasına karşın yine de servis ağı güçlü bir firma tercih edilmelidir.
Ne Kadar Zamanda Kar’a Geçebilirim?
Yoğuşmalı kombi, standart kombiye göre daha düşük gaz sarfiyatı yapacağından ilk yatırım maliyetini, kullanıma göre değişkenlik göstermekle birlikte, 1-3 yıl gibi kısa bir sürede amorti edecek olup, ekonomik ömrü süresince daha az doğal gaz faturası ödeyerek kara geçebilirsiniz.
Hangi Tip Tesisatlarda Kullanabilirim?
Yerden ısıtma ve 5 metre dahi olsa bile radyatörlü sistemgibi her türlü ısıtma sistemine uygundur.
Ne kadar Alanı Isıtabilirim?
İstanbul şartları ve izolasyonu kötü olmayan normal daireler için pratik olarak hesaplanmış ısıtılabilecek alanlar şu şekildedir.
140 m2’ ye kadar 20.000 kcal/h
200 m2’ ye kadar 26.000 kcal/h
Standart kombilere göre % 30'a varan tasarruf yapacağı için küçük dairelerde de kullanımı uygundur.
50 derecenin altında çalışması durumunda; normal kombilerde verim %79’ a kadar düşmekte, yoğuşmalı kombilerde ise %109’ a kadar çıkmaktadır, bu nedenle %30 tasarruf oluşmaktadır.
Kime ve Nasıl Montaj Yaptırabilirim?
Yoğuşmalı kombinizin montajını ilgili firmasından bu konuda eğitim almış teknik personeline, gaz dağıtım şirketinin teknik şartnamesine uygun olarak yaptırtınız.
Montaj’da Nelere Dikkat Etmeliyim?
Yoğuşma esnasında bacada oluşacak Yoğuşma Suyunun ortamdan güvenle tahliyesini sağlamak için yoğuşma suyunun gidere bağlanması gerekir.
Ekonomik Ömrü ve Garanti Süresi Ne Kadardır?
Sanayi ve Ticaret Bakanlığının belirlediği ekonomik ömür 10 yıl olup, Yoğuşmalı cihazı daha uzun yıllar kullanmanızı ümid ederiz. Her yıl kış öncesi ücreti karşılığında yetkili servisine bakım yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Garanti süresi markasına göre 2-7 yıl arasında olup, isteğe bağlı 2’şer yıllık ek garanti satın alabilirsiniz.
Nasıl Satın Alabilirim?
www.isi-sel.com adresinden 7/24 sipariş verebilirsiniz...
En uygun KAMPANYA fiyatı ile STOK’tan hemen teslim...
Kombi nedir?
Konutun hem ısıtma hem de sıcak su gereksinimini karşılayan bir cihazdır. Bu nedenle kısaca Kombi (İngilizcede Combined/Birleşik) olarak adlandırılır.
Nasıl bir cihazdır?
Hafiftir, ufaktır, duvara asılır ve bu nedenle az yer kaplar, kolay taşınabilir, sessizdir, kullanıcıya bağımsız ısınma konforu sağlar.
Kombi hangi malzemeden yapılır?
Genel olarak Galvanizli çelik, DKP saç, bakır, alüminyum ve plastik parçalardan oluşur.
Ne tür ekipmanlara sahiptir?
Isıtma sistemi için gereken pompa, genleşme tankı, termostat, kontrol panosu gibi zorunlu sistem ve emniyet ekipmanlarına sahiptir.
Kombi kullanmanın avantajları nelerdir?
Bireysel ısınma özgürlüğü sağlar. Kullandığınız kadar yakar ve ödersiniz. Ayrıca sıcak kullanım suyu konforu sağlar. Sıcak su için ayrı bir cihaz (şofben, termosifon, boyler v.s.) kullanmanıza gerek kalmaz.
Daha çok küçük mekanlara mı uygundur?
Çok yakın bir geçmişe kadar küçük mekanlar için uygundu ancak son teknolojiler ve kaskat uygulamalar ile daha fazla alan ısıtılabiliyor.
Çalışma ilkesi nedir?
Kombi cihazları şofbenlerde olduğu gibi borulardan gelen suyun bir eşanjör vasıtasıyla ısıtılması ilkesi üzerine çalışırlar.
Kombi ile güvende miyim?
Kombilerde baca tepmesine ve çekmemesine, aşırı ısınmalara, alev sönmesine, donmaya ve gaz kaçağına karşı TSE standartlarının ön gördüğü her türlü önlem ve tertibat alınmıştır.
Kombi alırken nelere dikkat etmeliyim?
Nasıl bir ürün alacağınız hakkında araştırma yapın. Isıtma sistemleri ile ilgili satış ve teşhir yapan bayileri gezin, broşür alın, teknik bilgi edinin. Tavsiye edilen cihazın kapasitesinin yeterli gelip gelmeyeceğini öğrenin. Bilinen, geniş servis ağı olan ve güçlü firmaların ürünlerini tercih edin ve mutlaka TSE damgası arayın. Ayrıca kombi terchinde ilk maliyet değil, tüketim bedeli ve servis maliyetlerinin de önemli olduğu unutulmamalıdır.
Kombiler kaça ayrılır?
Kombiler çalışma prensibine göre bacalı, hermetik, baca fanlı (yarı hermetik) olmak üzere üçe ayrılırlar. Ateşleme sistemine göre pilot alevli ve elektronik ateşlemeli olmak üzere ikiye ayrılırlar. Ayrıca son zamanlarda yoğuşmalı kombiler yeni bir kombi ürün grubu olarak ön plana çıkmaktadır.
Kombileri birbirinden ayıran özellikler nelerdir?
Genelde kombi teknik özellikleri aynı olmasına rağmen son teknolojik gelişmeler ile dijital kontrol paneli, full alev modülasyonu, yoğuşma teknolojisi, ön karışım teknolojisi (yanma havası ayarı yapabilmesi), arıza uyarı sistemi, dış hava sondası ve oda termostadı ile kullanım, aşırı soğuklarda donmaya karşı koruma, pompa sıkışmasına engel olma gibi ilave teknik özellikler ile kombiler birbirinden ayrılmaktadır.
Bacalı kombi ile hermetik kombi arasındaki fark nedir?
Bacalı kombilerde fan yoktur. Atık gaz, sıcaklığından dolayı genleşerek yükselir, tabii bir çekim ve baca vasıtasıyla dış ortama atılır. Bu nedenle bacalı kombi cihazları standartlara uygun yapılmış bir bina bacasına bağlanmalıdır. Aksi takdirde bacadan sızan atık gaz ortamdaki kişileri zehirler. Hermetik kombi ise fanlıdır. Atık gaz fan ile iç borudan dış ortama cebri olarak atılırken, dış borudan da yanma havasını yanma odasına çeker. Bu nedenle, hermetik kombi cihazlarının bina bacasına ihtiyacı yoktur, evin dış ortama açılabilen herhangi bir mekanına monte edilebilirler. Ortamdaki havayı tüketmezler ve baca çekiş problemi olmaması nedeniyle ortamdaki havayı kirletmezler.
Evim için hangi kombi çeşidini tercih etmeliyim?
Binada standartlara uygun müstakil baca mevcut ise bacalı, baca standartlarına uygun olmayan bir baca var ise veya baca yok ise kesinlikle hermetik kombi tercih etmelisiniz.
Yoğuşmalı kombilerin özelliği nedir?
En önemli özelliği az enerji tüketmesidir. Böylelikle de işletme maliyetini düşürür. Bu cihazlar duman gazı içindeki su buharını yoğuşturarak ve baca gazı sıcaklığını düşürerek ilave verim artışı ve enerji kazanırlar.
Maliyeti diğerlerine göre yüksek midir?
Gerek cihaz fiyatlarının biraz yüksek olması, gerekse düşük sıcaklıkta çalışmasından dolayı daha fazla radyatör maliyeti getirdiğinden yoğuşmalı sistemlerde ilk yatırım maliyeti yüksektir. Ancak daha az enerji harcadıklarından işletme maliyeti düşer. En ideal kullanımı, düşük sıcaklıkta çalışması zorunlu olan (30-50 OC) yerden ısıtma sistemlerinde bu kombinin tercih edilmesidir.
Evime kombi kurdurmak çok vaktimi alır mı?
Hayır almaz. Kalorifer tesisatı hazır ise kombi, çok kolaylıkla monte edilebilen bir cihazdır.
Kombiler yalnızca doğal gaz ile mi çalışır?
Kombiler doğal gazın yanı sıra LPG ile de çalışır.
Kombileri açık alanlara mı monte etmek gerekir?
Hermetik Kombiler dolap içine alınması kaydıyla açık balkona monte edilebilirler. Yoğuşmali Kombiler açık balkona ve dış duvarlara monte edilemezler, kapalı balkon ve ev içine monte edilebilirler. Bacalı Kombilerin banyolara monte edilmeleri yasaktır, monte edildikleri mekanın havalandırılması ile ilgili gaz kuruluşları tarafından konmuş birtakım kurallar ve şartnameler mevcuttur.
Kombiyi kurduğum balkonun camekanlı olması gerekli midir?
Camekanlı veya plastik camla kapatılmış balkona kombi monte etmek mümkündür. Ancak bacalı ve yoğuşmalı kombilerde gaz kuruluşu tarafından yeterli havalandırma şartları yinede aranmaktadır.
Kombilerin kapasiteleri nedir?
100-120 m2 daireler için 17-20 bin kcal/h kapasiteden başlayarak güçleri ısıtılan mahal alanına göre artmaktadır.
Kombinin ömrü ne kadardır?
Kombilerin ürün ekonomik ömrü, Sanayi Bakanlığı tarafından 15 yıl olarak belirlenmiştir.
Evdeki herkes kombiyi çalıştırabilir mi? Kullanımı karmaşık mıdır?
Kombilerin kullanımı çok basit olup, kullanımı normal ev cihazları (çamaşır veya bulaşık makinesi) kullanımı kadar kolaydır.
Kombim arızalandığında ne yapmalıyım?
Kombiniz arızalandığı takdirde önce kullanma klavuzundaki arıza giderme yöntemlerini uygulamanız gerekir. Eğer arıza halen sürüyor ise kombinizi aldığınız firmanın en yakın yetkili servisine başvurmanız gerekmektedir.
İthal cihazlarla ilgili sorunları kime bildirmeliyim?
İthal cihazlarla ilgili sorunlarınızı önce ürünü aldığınız firmaya bildirmelisiniz. Sorun çözülmüyor ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı il-ilçe hakem heyetlerini haberdar edebilirsiniz. Bakanlık ve TSE ithal ürünlerin kalite ve yeterliliğini denetlemekle yükümlüdür. Yerli ve yabancı cihazlarla ilgili olan ve imalattan kaynaklanan sorunlarınız için TMMOB Makine Mühendisleri Odası veya Türk Standartlar Enstitüsü'ne (TSE) başvurunuz.
Sadece sıcak su kullanmak istediğimde ne yapmalıyım?
Kombinizi yaz çalışma konumuna getirdiğinizde sadece kullanım sıcak suyu sağlarsınız.
Isınmanın en ekonomik yolu kombi midir?
Kombi sistemleri bağımsız ısınma konforu sağlamaktadırlar. Kişiler istedikleri sürede istedikleri kadar ısınırlar. Merkezi ısınma sistemleri, özellikle 3-4 daireden fazla olan konutlarda, yakıt ekonomisi açısından kombilerden daha avantajlıdır. Ancak kombideki bağımsız ısınma konforunu merkezi sistemlerde yakalayamazsınız.
Geceleri kombiyi nasıl bir ayarda tutmalıyım?
Binanın dış hacminin soğumaması için, geceleri en düşük seviyede ısıtmak yeterli olacaktır. Kombimizi geceleri düşük bir derecede çalıştırmaz isek, kullanım saatlerinde kombiyi çalıştırdığımızda bina blokunun ısınması oldukça zaman alır. Ve enerji tüketimi büyük oranda artar.
Kombiyi 24 saat açık tutmak zararlı mıdır?
Kombinin 24 saat açık tutulmasında bir sakınca yoktur.
Kombi sürekli yakıldığı halde yeterli ısınma sağlanamıyorsa ne yapılmalıdır?
Kombi sürekli açık tutulduğu halde ısınılamıyorsa, ya kombinin kapasitesi düşük seçilmiştir, ya evinizin izolasyonu kötüdür yada yapılan sistemle ilgili bir hata vardır. Radyatörler eks*k veya devir daim pompasının basıncı ve debisi düşük olabilir. Teknik servisin gelip kontrol etmesi gerekir.
Kombimi kısa süre için kapatıp tekrar açarsam daha fazla mı yakıt harcar?
Evet. Örneğin; evin içerisinde 22 derecelik belli bir konfor ortamına ulaştık. Kombiyi kapattığımız zaman tekrar 22 dereceye ulaşmamız için daha fazla yakıt sarfiyatı gerekir. Bundan dolayı da kombiyi kapatmadan düşük seviyelerde kullanmak daha iyi olacaktır.
Kombimin sıcak su konumunda çalışması için en az ne kadar su gerekir?
Kombiler genelde 2,5 lt./dk. su debisi ve 0,25 bar su basıncında dahi sıcak su üretebilmektedir.
Kombi cihazını şofben gibi, sadece sıcak su kullanımına yönelik kullanabilir miyim? Böyle bir durumda ek bir radyatör ve radyatör bağlantısı gerekli midir?
Kombi cihazınızı sadece sıcak su temin etmek amacıyla bir şofben gibi kullanabilirsiniz, ancak radyatör hattı kullanmayacaksanız, uygun bir uzunlukta by pass hattı gerekir.
Kombili bir evde, doğalgaz tasarrufu için kullanılmayan salonun radyatörlerini kapatmak veya kısmak doğru mudur?
Kombi sisteminde bir pompa yardımıyla devir daim söz konusudur. Devir daim pompasının sağlıklı çalışması için en az üç radyatörün çalışması önerilmektedir. Bazı odalar kapatılabilir ancak en az üç tane peteğin çalışıyor olması gereklidir.
Bulunduğumuz yerde doğalgaz olmadığı için kombiyi tüpgazla çalıştırabilir miyiz?
Çalıştırılabilir. Ancak en az iki tüp gereklidir. Ayni anda iki tüpgaz kullanmanızı sağlayacak özel tüp gaz kiti kullanılmalıdır. Ancak tüpgaz fiyatları doğalgaza oranla pahalı olduğu için tercih edilmemektedir.
Merkezi sistemden kombi sistemine dönüş yapıldığında var olan radyatörlerimi kullanabilir miyim?
Kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce cihaza herhangi bir zarar gelmemesi için radyatörlerin iç temizliğinin yapılması ve tesisatın komple temizlenmesi gerekmektedir.
Kombi cihazının ortalama garanti süresi kaç yıldır?
Kombilerde Garanti süresi minumum 2 yıldır. Bazı markalar isteğe bağlı olarak ücreti karşılığında ilave bakım ve garanti sürelerini uzatmaktadır.
Kombimin bakımı için neler yapmalıyım?
Her altı ayda bir yetkili servis çağrılarak tesisat filtrelerinin temizlenmesi ve bacalı kombilerde baca çekiş kontrolü ve temizliği gerekmektedir.
Kombi nerede satılır?
Kombiler merkez firmanın yetkili kıldığı ve sertifika verdiği yetkili satıcılarında satılır.
Evimdeki radyatör boruları tıkanırsa kombim bozulur mu?
Hayır. Kombi bozulmaz. Sadece arızaya geçer ve çalışması durur. Tıkanıklık giderildikten sonra kombi çalışmaya devam eder.
Kombinin ortalama ısı ayarı kaç derecede olmalıdır?
Kombi ısı ayarı binanın izolasyon ve dizayn özellikleri, mevsimsel geçişler ve tesisat türleri gibi değişkenlere bağlı olarak değişmektedir. Isıtma sistemleri 90/70 OC' a göre dizayn edilmiştir. Ancak bu değer en yüksek ısı kayıblarına göre seçildiğinden genelde 80 ila 55 OC arasında bir sıcaklık yeterli olmaktadır.
Kombinin bar ayarı sıfırlanırsa kombi çalışır mı?
Kombi basıncı düşer ise kombi çalışmaz ve arızaya geçer.kombi ortalama basıncı en az 1 bar olmalıdır.
Kombinin su basıncı hangi seviyede tutulmalıdır?
Kombi kalorifer tesisatı çalışma basıncı en az 1 bar olmalıdır.
Kombide yaz /kış konumu ne demektir?
Kış konumunda kombi hem kalorifer tesisatını ısıtır hemde şofben görevi görür. Yaz konumunda ise sadece şofben görevi görmektedir.
Bir apartmanda tek kombi ile birkaç daire aynı anda ısıtılabilir mi?
Isıtılabilir. Özellikle dublex daireler için uygundur. Ancak kombi kapasitesinin iki daireyi ısıtacak güçte seçilmesi gerekmektedir.
Kombide garanti süresi nasıl ve ne zaman başlar?
Kombide garanti süresi yetkili servisin cihazı devreye alması ile başlar. Yetkili servis tarafından devreye alınmadan kullanılan cihazlar garanti kapsamı dışında kalır.
Türkiye'ye ilk kombi ne zaman geldi?
Türkiye'de ilk kombi kullanımı 1988 yılında Ankara'da başlamıştır.
Türkiye'de kaç kişi kombi kullanıyor?
Yeni doğalgaz gelen bölgeler hariç sadece İstanbul, İzmit, Ankara, Bursa ve Eskişehir'de kayıtlı 2,600,000 kombi kullanıcısı bulunmaktadır.
Kombi ile beraber oda termostadı kullanmalımıyım?
Evet kullanmalısınız. Oda termostadları evin ısısını daha hassasayarladıkları için özellikle kombili sistemlerde tavsiye edilmekte ve ekonomi sağlamaktadır.
Çift eşanjörlü kombimi yoksa tek eşanjörlü kombimi tercih etmeliyim?
Tek eşanjörlü (birleşik eşanjör) kombilerde üç yollu vana gibi ilave ekipmanlar gerekmediği için arıza oranları düşmektedir. Eşanjör direkt alevle ısıtıldığı için verim yükselmektedir. Ayrıca tek eşanjörlü kombilerde pompa sıcak su alınması esnasında durduğundan pompa ömrü uzamaktadır.
Duyulur ısı, maddenin sıcaklığını değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Maddenin sıcaklığında farklıllık yaratır, ama halini değiştirmez. Gizli ısı ise, maddenin fiziksel halini değiştirmesine rağmen, sıcaklığında fark oluşturmaz. Klimalar ortamdan duyulur ısı çekerek sıcaklığı azaltırken; gizli ısı çekerek hava içindeki su buharlarını yoğunlaştırır, nem miktarını azaltır ve iç mekanı konforlu hale getirir.
Klimanızın iç ortamdan dışarı ya da dış ortamdan iç ortama aktarabildiği enerji miktarının harcadığı elektrik enerjisine oranına EER (Enerji verim oranı) ya da COP (Performans katsayısı) denir. Bu oranın yüksekliği klimanızın verimliliğini gösterir.
Heat-Pump nedir?
Türkçe karşılığı ısı pompasıdır. Heat-Pump dış ortamda bulunan ısıyı iç ortama taşır. Bu sayede elektrik enerjisini direkt olarak ısıya çeviren elektrik sobalarına göre 2-3 kat daha az enerji tüketir.
Heat-Pump özelliği olan klimalar nasıl ısıtır?
Bu özelliğe sahip klimalar, soğutmayı gerçekleştirdikleri gibi ısıtmayı da soğutucu akışkan gazını yoğunlaştırarak ve buharlaştırarak gerçekleştirirler. Isıtmanın yapılabilmesi için, dış üniteden geçen gaz buharlaşarak dışarıdaki ısıyı emer ve iç üniteye geldiğinde yoğunlaşıp emdiği ısıyı gereken ortama bırakarak ısıtmayı gerçekleştirir.
Heat-Pump klimalar hangi durumlarda ısıtma amaçlı kullanılmalıdır?
Heat-Pump dış ortamda bulunan ısıyı iç ortama taşır. Dış ortam sıcaklığı düştükçe, heat-pump performansı da düşecektir. Bu nedenle, Heat-Pump klimaların çok soğuk iklimlerde ana ısınma aracı olarak kullanılmaları, yeterli ısıtma sağlanamayacağından uygun değildir. Bu tarz iklimlerde ana ısınma aracına ilave yardımcı ısınma aracı olarak kullanılabilirler. Özellikle, kış aylarının daha ılıman geçtiği ve dış ortam sıcaklıklarının 0-3 derecenin altına düşmediği durumlarda klimadan daha iyi ısıtma performansı alınabilir. Yalnızca klima ile ısıtılacak mekanlarda özellikle binanın ısı yalıtımı çok önemlidir.
Inverter klimalar, ortamdaki ısıtma/soğutma ihtiyacına göre kompresör hızını kontrol etme imkanı sunar. İstenen ortam sıcaklıklarına erişildiğinde kompresör hızı düşürülerek istenen konfor şartları korunur. Standart klimalar istenen ortam sıcaklığını yakalamak için kompresörlerini belirli aralıklarla durdurur ve çalıştırır. Bu duruş-kalkışlar sırasında çok fazla enerji kaybı yaşanır. Inverter klimalar dur-kalk yerine, kompresör hızını ihtiyaca göre artırıp azaltarak enerji kaybını önler. Böylece standart klimalara göre %44 oranında enerji tasarrufu sağlanır. DC Inverter Teknolojisi sayesinde Invertech klimalar, konvansiyonel klimalara göre %50 daha kısa sürede ortamı istenen sıcaklığa getirir.
Klimanızın performansı ve düşük enerji tüketimi açısından ürün kalitesi kadar montaj ve servis kalitesi de önemlidir. Montaj esnasında oluşabilecek hatalar ürününüzden beklediğiniz performansı almanızı engelleyebilir. Ayrıca klimanızın verimliliğini uzun yıllar koruyabilmesi için, ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenmelerin temizlenmesi ve cihazınızın rutin bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bu nedenle klimanıza yılda en az 1 kere bakım yapılması önemlidir.
Klima (buzdolabında olduğu gibi) soğutucu akışkan gazının buharlaşma ve yoğunlaşma özelliğinden faydalanarak odada bulunan ısıyı dışarı atar. Split klimalarda, iç ünite içinden geçen gaz, ortamdaki ısıyı emerek buharlaşır ve böylece ortam soğur. Buharlaşan soğutucu akışkan gazı dış üniteye geldiğinde yoğunlaşır ve emdiği ısıyı dışarı atar. Bu işlem gerçekleşirken yalnızca iç ve dış ünitedeki fan motorları ve gazın cihaz içindeki dolaşımını sağlayan kompresör elektrik enerjisi harcar.
Klimanız soğutma konumunda iç ortamda bulunan fazla ısı enerjisini alarak dış ortama taşırken, ısıtma konumunda dış ortamdan aldığı ısı enerjisini iç ortama aktarmaktadır. Bu operasyonu gerçekleştirebilmek için soğutucu akışkanı kompresör yardımı ile kapalı soğutma çevrimi içerisinde döndürmektedir. Soğutma sistemi ise elektrik enerjisi ile çalışmaktadır. Klimanızın harcamış olduğu her bir Watt elektrik enerjisine karşılık transfer edebildiği ısı enerjisi miktarına klimanızın verimliliği ya da “Performans katsayısı” denir. Avrupa Birliği ülkelerinde yeni uygulamaya giren klima enerji sınıflarına göre, harcanan 1 watt elektrik enerjisi karşılığında 3,2 Watt üzerinde ısı enerjisi taşıyabilen klimalar A enerji seviyesindedir. Aynı kapasiteli klimalar içerisinde en az elektrik tüketen klimalardır.
Klimanın performansı iç ve dış ortam sıcaklıkları, kullanılan mekanın kuzey-güney cephe durumu, izolasyonu, pencere - kapı alanları ve yapısı, duvar kalınlıkları, kat ve çatı durumu gibi ısı kaybı/kazancına direkt etki eden faktörlere bağlıdır. Klimanın belirtilen kapasitesi aşağıdaki koşullarda ölçülen değerlerdir. Soğutma: İç sıcaklık 27°C KT/19°C YT, Dış sıcaklık 35°C KT/24°C YT Isıtma: İç sıcaklık 20°C KT/15°C YT, Dış sıcaklık 7°C KT/6°C YT Dış hava sıcaklığı arttıkça klimanın soğutma performansı düşecektir. Benzer şekilde, dış ortam sıcaklığı azaldıkça ısıtma performansı göreceli olarak azalacaktır.
Klimanın sağlık açısından bir zararı var mı?
Klimanız özellikle aşırı ısınmadan dolayı meydana gelebilecek rahatsızlıkları önleyeceğinden sağlık açısından zararlı değildir. Klimanızı kullandığınız ortamda, üflenen havanın direkt karşısında oturmamaya özen gösterin. Klimanızı sürekli en düşük ısı değeri ve en yüksek fan hızında çalıştırmak yerine daha yüksek sıcaklık değerlerinde, orta veya düşük fan hızında çalıştırarak, rüzgar etkisini azaltır ve ortamın aşırı soğumasını engellersiniz.
İnsan sağlığı açısından en uygun ortam şartları nelerdir?
Kişiden kişiye değişmekle birlikte insan sağlığı için 20–27 derece arası sıcaklık ve %40-60 arası nem genellikle en uygun ortamdır.
Klimada ortam ısısı iç ünite içerisinde bulunan alüminyum fin’ler aracılığıyla sağlanır. Havada bulunan nem, soğutma konumunda çalışan bir klimanın iç ünite fin’leri üzerinde birikir. Oluşan bu birikintiler alüminyum fin’lerin yeterli derecede ısı değişimi gerçekleştirmesini engeller. Bu nedenle klima ortamı soğutabilmek için daha çok çalışır ve enerji tüketimi artar. Yeni Plasma HX sayesinde fin yüzeylerinde su birikintilerinin oluşumu en aza indirgenir.